Messziről jött ember 3.

kati 0 hozzászólás

Vízcsapok

Már jártam néhány országban, és úgy tűnik, mindegyiknek saját "csapkultúrája" van. Mármint a zuhany, kád, mosdó, wc stb. víz-eresztő alkatrészére gondolok. Igazi fejtörő is tud lenni, hogy az ember elérje hogy a meleg és hideg víz megfelelő arányban jöjjön a csapból, és hogy egyáltalán jöjjön.

Itt a mosdó csapjaival nincs gond, egyszerű megoldani a feladványt, majdnem olyan mint otthon. Azonban a zuhany csapja már faladvány, a wc lehúzása meg igazi kihívás.

Így néz ki egy átlagos zuhanyzó:

Eddig nem nagy szám, vizsgáljuk meg hát közelebbről a hideg-meleg részét.

Ó, hát ez bébikönnyű, mondaná a lányom. Csak tekerjük el azt a forgatót balra, és akkor meleg. Aha! És akkor mivel fogjuk a víz erősségét szabályozni? Nahát, csak nem ugyanazzal? De. Ha tekerjük a csapot balra, akkor egyre forróbb lesz a víz, és egyre erősebben folyik.

Vagyis: gyengén csak hideg vizet lehet engedni, erősen meg csak tűzforrót. Szuper. Ne akarjunk hideg vízágyút készíteni a zuhanyból, mert nem lehet. És persze ne próbáljunk kis vízsugárban kimosni egy zoknit, mert azt csakis hideg vízben tehetjük. OK: Lépjünk túl a hideg-meleg, vs gyenge-erős sugár problémán, és nézzük a csap-zuhanyrózsa dolgot.

Amikor kinyitjuk a csapot, először ugye nem a fejünkön szeretnénk ellenőrizni a hőfokot, és nem szeretnénk hideg vagy forró vízzel beteríteni az egész fürdőszobát, ezért csak a csapból engedjük a vizet a kádba. Majd amikor jó minden, akkor átváltunk zuhanyrózsa-módba. Ez az átváltás kis hazánkban általában derékmagasságban helyezkedik el. Na itt pedig a bokánk fölött, a (nagyon alacsonyra szerelt) csap fején az a kis húzóka. Vagyis jó alaposan le kell hajolnunk - pont a zuhanyrózsa alá, amikor átváltjuk a vizet. Hogy nem akartam hajat mosni? Kit érdekel. Tanuljunk meg időben félreugrani.

A wc furcsa ülőkéjéről már írtam korábban. Egyéb paraméterei is megérnek pár szót. A booking.com-on a szobák értékeléseit olvasva, gyakran ütközik az ember abba hogy azt írják, nem működik a wc. Elgondolkodtató, hogy ez az ország a nem működő wc-k országa lenne? Nem hiszem. Főleg miután elsőszülött fiam is azzal védekezett az otthagyott "dolgok" miatti fejmosásra, hogy "nem lehet lehúzni". 

Mérnökök vagyunk, vagy mi, nehogymár egy ilyen apróság kifogjon rajtunk. Szóval van a wc tartályán egy kar. Ez kétféleképpen tud működni: vagy csak kicsit el kell fordítani, vagy nyomva kell tartani. A kicsit elfordítósnál lezubog egyszerre egy tartály víz, aztán összegyűlik a kagylóban (olyan, mintha ki akarna önteni, úszkálnak a dolgok a tetején, először különös de ne futamodjunk meg, bármilyen ijesztő a látvány) azután hirtelen eltűnik minden. Huhhh.

A másik fajta -szerintem ez fog ki az európaiakon- ugyanígy néz ki, de nem egy elfordítás, hanem elfordítva kell tartani a kart. Közben gyűlik a víz, majdnem a peremig. Szerintem akik azt hiszik nem működik, megijednek a látványtól (ezen nem is csodálkozom), és elengedik a kart. Nem szabad, mert a folyamat pont a legrosszabb résznél marad abba, amikor peremig van vízzel! Mielőtt kiöntene, lefolyik - de csak ha nyomva tartjuk a kart. Legalábbis papírforma szerint. :)

Attól se szabad megijedni, hogy miután minden szerencsésen eltűnt a lefolyóban, újra teleengedi a kagylót vízzel. Furán néz ki, de teljesen normális működés. Ahogy kollégám mondaná, ez nem bug hanem feature. :) És még valami illatosítót is belekever a végén, kár kihagyni. :)