Szélenergia központ - Weatherford

Weatherford kicsi városka, de kiemelkedett a többi közül, rendezettségével, szervezettségével, ahogyan a 66-os út relikviáit őrzi, ahogyan megpróbálnak a turistáknak minél többet megmutatni magukból.

Ez otthon, Európában nem volna kiemelkedő, mert a legapróbb kis nevezetességet is alaposan kitáblázzuk, megmagyarázzuk (Londonban gyakran 10-15 nyelven van gépi idegenvezetés), szórólapokat, emléktáblákat készítünk, még az autópályán is előjelzünk egy kis parkot is. De itt Amerikában, a látnivalókat keresgélni kell, mert gyakran még közvetlenül mellé sem írják ki hogy mit látunk, ha nem valami hatalmas dologról van szó.

De ebben a kis városkában büszkék a múltjukra, és a jelenükre is, és ezt meg is akarják osztani a látogatókkal. Sok szép dolgot láttunk itt, de a legkiemelkedőbb az a park volt, ahol kiállítottak egy igazi szélturbina-lapátot. Kitették a fűre, és körbe lehet járni, meg lehet fogdosni, akár felmászni is lehet rá ha valakinek az esik jól. :)

Ekkora...és ez csak egy lapát

Működő is sok van errefelé

A parkban komoly magyarázat is volt a tárgyak mellé, a szélenergia előnyeiről, a turbinák működéséről egészen részletes, képes magyarázat. Ugyanebben a parkban találtunk rá erre az ágyúra is (szintén megfogható):

Biztos ami biztos, betonnal beöntve :)

Egészen groteszk (szándékosan valószínűleg) módon, az ágyú mellett egy emlékhely, a köveken az összes háború felsorolva, és azoknak a katonáknak állít emléket, akik elestek. Gondolatébresztő.

Ugyanitt végre (mert nem jellemző) találtam egy árnyékos padot, idillikus a kávé elfogyasztásához, egy nem dohányzó kocsiban utazva, nemdohányzó szobákban megszállva... :)

Tobzódás a bűnben :)