Meteor Crater, Arizona

Erre a különleges helyre véletlenül akadtunk rá, köszönet a RoundTrip66 Ipad alkalmazásnak. Csak megemlítette, hogy -bár nem tartozik a 66-os út múltjához- ha már valaki erre jár, vétek elmenni mellette, hiszen az úttól mindössze 6 mérföldre van.

Az a 6 mérföld is elég kevésnek tűnik, mert az út (milyen meglepő) szinte teljesen egyenes, nagyon jó minőségű, mindkét oldala kopár kősivatag, és semmi más célja nincs, mint a kráterhez menni, vagyis nem kell térképet, átszaladó állatot vagy kanyarokat figyelni. Szinte odarepül az autó. A kráter mellett egy látogatóközpont épül, egy része már készen van és megnyitott, de valószínűleg sokkal nagyobb lesz, mert a félkész rész legalább még kétszer akkora mint ami bejárható.

A szemközti épület félkész

A bejárat előtt kényelmes nagy parkoló, ott letettük a paripát. Kis hegymászás után (ez még nem az a hegy csak az építkezés miatt van némi kerülgetés) megvettük a belépőket. Fejenként 16 Dollárért lehet bemenni, ez magában foglal egy kis prospektust, egy 10 perces mozit (Impact címmel) - mivel már késő volt, az kimaradt -, és 20% kedvezményt a Meteor Crater RV-ben. (Nem jártam utána, de megfigyelésem szerint az RV valami lakóbuszos kemping féle, mindenhol így van kiírva ezért nem tudom minek a rövidítése, a V-re tippem Vehicle, az R fogalmam sincs), és persze magának a kráternek a bejárását ahol bejárható.

A látogatóközpont udvarán rögtön egy űrhajós kabin fogad. Ez a példány nem járt az űrben, csak a szimuláció főszereplője volt. Bele lehet menni, hogy megtapasztalja az ember, milyen körülmények között kell élnie egy űrhajósnak, Hold expedíció esetén.

A látogatóközpont alapvetően három részből áll:

Egy kiállítás, ahol nagyon részletesen (kevés angol tudással is tökéletesen megérthető nyelvezettel és kiejtéssel, a szöveges animációk alatt feliratokkal) elmagyarázzák, pontosan mi az amit majd látunk, hogyan keletkezett, mekkora, mit kezd vele a tudomány, miért jó nekünk ha foglalkozunk vele.

Nagyon sok ilyennel kémlelik az eget minden másodpercben

A második "térfél" kültéri, maga a kráter. Lélegzetelállító a mérete, a meteor szép nagy lyukat ütött a Földbe. Egy rajzon előzőleg már szemláltették, hogy az Eiffel torony milyen könnyedén belefér, de szembesülni vele így is döbbenetes. A kráter aljára nem lehet lemenni, de két szinten alakítottak ki kilátót lefelé, és egy szintet felfelé is mehetünk. Mindenhová távcsöveket helyeztek el a kilátókra (ingyenes, nem kell pénzt beledobálni), azzal közelről is belenézhetünk a kráterbe.

Az első látvány

Még lehet feljebb menni

Innen látszik a középső kilátó

Az alsó kilátó

A távcsővel ráközelítve az alja közepére

A környezet - kősivatag amíg a szem ellát

A harmadik "térfél" a shop, ahol vehetünk ajándéktárgyakat, üdítőt, kávét. Ajándéktárgyak tekintetében igazi kavalkád vár a látogatóra, mert a Route66 relikviák, az indián kézművesmunkák, és az UFO tárgyak keverednek. (Arizona ugye mégiscsak az UFO központ - Tomi szerint biztos az itt élő embereknek nagyobb fantáziája van mint a többinek, szerintem pedig minden legendának van valóság-alapja még ha néha kicsi is.)

Ufó áthaladás veszély :)

A látogatóközpontról, szolgáltatásokról, nyitvatartásról itt lehet bővebb információkhoz jutni.